top of page
Keresés
  • Eva Greenhat

Kisebbségek Izraelben - Beduinok

Beduinok

Ha azt halljuk beduin rögtön az összetákolt, dülledező házacskákra, legelésző kecskékre a sivatagban és nomádokra gondolunk. Gyakran elfeledkezünk róla, hogy például 60 000 beduin telepedett le az ország központi és északi részén, de vitathatatlan hogy kb 140 000 beduin él a Negevben. A beduinok helyzete örök téma, mivel már a törökök törekedtek valamiféle földszámlálásra és regisztrációra, folytatódott a britek alatt és persze Izraelnek is szándéka, hogy valahogy letelepedésre ösztönözze őket. Az érdekek sajnos gyakran ellentétesek, valószínűleg ezért is ez egy roppant hosszan elhúzódó folyamat. Miközben azonban vegyük figyelembe, hogy emberek csak élni szeretnék az életüket, és bizony az állam adta lehetőségek sokszor valóban jelentős előnyöket nyújtanak. Például az egészségügy vagy oktatás területén egyre több beduin nőt bevonva, és ezzel alapvetően megvátoztatva a közösségek életvitelét. Mindazon által jó nem elfeledkezni róla, hogy évszázados történelem és kultúra búvik meg a beduin életforma mögött, amit fontos megőrizni és megismerni.
Miért érdemes egy beduin településre ellátogatni?


- Ammenyiben szeretnénk többet megtudni a beduin életmódról érdemes ellátogatni a Joe Alon Beduin Központban. Habár a helyszín nem egy központi helyen van – a Lahav Erdő közepén- de összeköthetjük más beduin kisvárosok látogatásával. Az itt bemutatott tárgyak jelentős részét Avner és Orna Goren régész házaspár a Sinai félszigeten gyűjtötte össze és Izrael visszavonulása utána szállították az országba. Ha választ szeretnél kapni, hogy hogyan és hova célszerű egy beduin sátrat felépíteni, hogy mit jelent, ha csak egy fél pohár teát szolgálnak fel neked és mi az a rababa, akkor ez a hely neked való

- Ha már a környéken járunk vétek lenne kihagyni a Lakiya Negev Beduin Szövő központot. A programot 1991-ben alapították, és gyökeresen megváltoztatta a környékbeli beduin nők életét. Ma 150 nőnek nyújt megélhetést, mi pedig betekintést nyerhetünk a szövés minden részfolyamatába egy bemutató keretén belül (héberül és angolul is), és vásárolhatunk tradicionális mintákkal díszitett párnákat, pénztárcát, szőnyegeket, táskákat. Ahogy az egyik résztvevő megfogalmazta: „Ez a program megváltoztatta az életemet. Ma autót vezetek, használom az Internetet, egy szóval szabadnak érzem magam.” ( Telefonszámuk: 08-651-9883)

- A beduin vendégszeretet számtalan helyen élvezhetjük. Ez általában magába foglal hagyományos kávékészítést, ebédet-vacsorát saláták, húsok széles választékával, tevegelést, és az éjszakát is ott tölthetjük egy beduin sátorban. Különleges élmény lehet nagyobb csoportok, baráti társaságok vagy családi összejövetelek alkalmából. Ilyen helyek példul Kfar Nokdim (08-9950097), Khan HaShayarot (08-6535777). Néhány helyen az "igazi" Negev túrákat ajánlják, dzsippel vagy több napos tevegeléssel egybekötve a sivatag mélyére.

- Persze ne feledkezzünk el az északi beduin élményekről sem, mint például Shibli városkája a Tabor hegy mellett. Itt például rendezhetünk egy hagyományos henna partit az esküvőnk előtt, ugyanis az egyik család nem csak rendezi ezeket az összejövetleket, de ismeri az összes hagyományos növényi összetevőjét az igazi hennának. Amennyiben hasonló élményre vágyunk, mint a Negevben, érdemes szállást foglalnunk a Galilee Bedouin Camplodgeban (072-3902176), ahol megint csak válogathatunk, hogy sátorban, szobában vagy egy kabinban szeretnénk eltölteni az éjszakát.

50 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comentários


bottom of page