top of page
Keresés
  • Eva Greenhat

Kisebbségek Izraelben- Cserkeszek

Igen, itt hallottam először a bahaiokról. Itt tevegeltem először a sivatagban, és itt tudtam meg, hogy vannak zsidó és keresztény etiópok is. Itt ettem először kurd kubét, és itt laktam együtt drúzokkal a Golánról. És az egészben az a legcsodálatosabb, hogy ehhez nem kellett országokon keresztül utaznom, nem kellett szabadnapokat kivennem, nem kellett órákat reptereken töltenem. Mert minden itt van egy helyen, egymás mellett egy picike országban. Úgyhogy útra fel!


Cserkeszek


Két cserkesz kisváros található Izraelben: Kfar Kama és Rehaniya. Az össznépesség szám 4000 fő, ebből 3000-en élnek Kfar Kamaban. A cserkeszek szunni Muszlimok, akik a Kaukázus területéről érkeztek, orosz üldöztetések elől. A mai napig nosztalgiával gondolnak szülőföldjükre, habár az első letelepülők 1870-es években érkeztek, azaz gyakorlatilag az össznépesség már Izraelben született. A cserkeszek roppant hagyomány tisztelők, ezért is van saját oktatási rendszerük, ahol a héberen kivül a gyerkekek a hivatalos nemzeti nyelven is tanulnak – Adyghe – de sokan arabul és angolul is beszélnek folyékonyan. A törökök annak idején szívesen fogadták a cserkesz letelepülőket, egyrészt mert Muszlimok voltak, másrészt pedig kitűnő harcosok. Nem véletlen, hogy a mai napig oszlopos tagjai a Jordán királyi hadseregnek és Izraelben is jelentős katonai és rendészeti karriert futnak be.


Miért látogassunk el egy cserkesz településre_


Cserkesz táncosok Kfar Kama-ban

- Kfar Kama nagyon közel van a Kinnerethez és a Tabor hegyhez , úgyhogy ha egy kis vizes felüdülésre vágysz, mindenképp útba ejtheted

- Meglátogathatod a múzeumot, amit egy 130 éves autentikus házban rendeztek be, számtalan eredeti tárgyat,fegyvereket, háztartási eszközöket és népviseletet mutatnak be. Az idegenvezetés különlegesen élvezetes és informatív, helyi tagok által vezetett. Magával ragadó a lelkesedésük és az igyekezet, hogy megismertessék hagyományaikat. Héberül és angolul is, ajánlott érkezésünket előre telefonon egyeztetni: 050-5857640

- Érdemes a látogatást a Cserkesz Fesztivál idejére szervezni. Ilyenkor a tárlatvezetésen kívül hagyományos néptánc bemutatót rendeznek, általában a közönség bevonásával, cserkesz konyha és sajtok kóstolásával egybekötve.

- A látogatás és a kulináris élmények elválaszthatatlanok. A cserkesz konyha elengedhetetlen tartozéka a tipikus puha, morzsolható cserkesz sajt. Érdemes kipróbálni a tradicionális halivát, a raviollihoz hasonló kis batyukat sajttal töltve vagy a húsételek széles választékát. Kfar Kaman több vendéglő is van, mindjárt a főút mellett, például La’ooz vagy Misedet Tcherkesiya. A városban több kis házi üzletben is árulnak helyileg előállított sajtokat, és a legújabb szolgáltatás a Kochasco butik kávé üzlet, helyi frissen őrőlt kávék széles választékával.
118 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page