top of page
Keresés
  • Eva Greenhat

Kisebbségek Izraelben-Drúzok a Golánon


A kérdés jogos: a drúzok a Golánon tényleg annyira különbözőek, mint a a drúzok Galileában? És egyrészt persze nem, ugyanaz a kultúra, ugyanazok az ételek, hasonló hagyományok. A fő különbség a két közösség között az Izraellel való kapcsolatuk. A drúzok a Golánon szíreknek vallják magukat, és pár évvel ezelőttig szerettek volna újra Szíriához tartozni. Persze újabb és újabb generációk felnövekedésével ez a nosztalgikus hovatartozás egyébként is változott, ma már egyre több Drúz fiatal szeretne izraeli állampolgárrá válni. Mert hogy a Golánon élő drúzok többsége állandó helybeli lakos, de nem állampolgár. Gyakorlatban élhetnek bárhol az országon belül, munkát vállalhatnak, tanulhatnak, ahol szeretnének, de nem szavazhatnak, nem sorkötelesek és utazáshoz speciális engedélyre van szükségük. Mindenesetre az elkövetkező évek valószínűleg jelentős vátozásokat hoznak az állam és a Golán drúzok kapcsolatában.


Miért látogassunk el egy drúz településre a Golánon?

- Mind a négy drúz falu – Majdal Shams, Masade, Buqata, Ein Qiniyye – a Hermon hegy közelében található, úgyhogy a legtöbb izraeli egy évben egyszer legalább beléjük fut, amikor tömegesen özönlenek síelni. Habár érdemes odalátogatni tavasszal is, amikor a cseresznyefák és almafák virágba borulnak, és nyár estéken is üditően hűvös a levegő. A falvaktól fél órán belül eljutunk a Nirmód erődítményhez, Banias vagy Dan nemzeti parkokhoz.


Majdal Shams

- Kevesen tudják, de Majdal Shams mellett van egy gyönyörű vulkáni tó, Birkat Ram. A kékvízű, jéghideg tó, mint egy gyöngyszem bújik meg a hegyek között. A partján található az Emek HaBambuk kemping hely, kis bungalók, zöld pázsit, alacsony padok, párnák és függőágyak. A kempinget két helyi fiatal nyitotta meg, és nem titkolt vágyuk, hogy a Sinai félsziget vagy Thaiföld hangulatát varázsolják ebbe a drúz kisvárosban. És sikerül is. Egyébként meglepően sok fiatal foglalkozik vagy tanul valamilyen művészeti tagozaton, sokszor rendeznek zenés összejövetleket, bulikat, és zenészek, mint Toot’ard egyre nagyobb hírnévre tesznek szert. Amennyiben valaki kissé hagyományosabb szálláshelyre vágyik, természetesen hotelek is vannak Majdal Shamsban, mint például a Narkis Boutique Hotel jacuzzival (04-698-2961). Nem messze a hoteltől egy Ír jellegű pubban is elfogyaszthatunk pár hideg sört, gyakran élőzenei kisérettel. ( Green Apple Pub: 052 666 2285)


Emek HaBambuk

- Persze lehetetlenség a Golánon kirándulni anélkül, hogy a történelem vagy aktuális politikai események ne hatnának ránk. Számtalan helyen botlunk elrozsdásodott tankokba, elhagyatott bunkerekbe, az éjszakai tűz melletti cseverészést szíriai bombázások zaja szakítja félbe. Majdal Shamsnak is megvan a saját történelmi mementója, az úgynevezett Kiabálások Hegye (Shouting Hill), ahol 67 után a kettészakadt drúz családok hangosbeszélők segítségével beszéltek családtagjaikkal. Ma a Birkat Ram felé vezető úton, egy kis utcácska végén vethettünk egy pillantást a párszáz méterre lévő határkerítésre, katonai bázisra és a hegyre.

- Vitathatatlan, hogy a másik három falu jóval kisebb, mint Majdal Shams. Nagy valószínűséggel keresztül utazunk rajtuk valamelyik közkedvelt nemzet park felé vezető utunkon, átmegyünk a Golán túravonalat követve, vagy hegyet mászunk a közelben. Pedig érdemes megállni egypár órára, meglátogatni a helyi piacot, ahol drúz sajtokat, mézet, édességeket, vagy lényegesen olcsóbb ruhaneműt és háztartási termékeket vásárolhatunk. És megint csak, vétek lenne kihagyni egy jó ebédet például a Shalom (Béke) vendéglőben Masaden.


Birkat Ram

33 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

コメント


bottom of page