top of page
Keresés
  • Eva Greenhat

Kisebbségek Izraelben- Galileai drúzok

A drúzok 131 000 fős népességének jelentős része Galileában él, olyan településeken, mint Daliyat al-Karmel, Isfiya, Peki’in vagy Hurfeish. A drúzok egy érdekes, egyedi vallással rendelkező, arabul beszélő és többek között arab felmenőkkel rendelkező közösség. Sokat ad a vonzerejükhöz, hogy vallásuk úgymond titkos, csak a beavatottak számára hozzáférhető. Gyakran előfordul, hogy akik nem választják a vallásos utat valóban nem is ismerik a drúz szent írásokat, de igazából ez egyáltalán nem osztja meg a közösséget. A vallás maga elemket ötvöz a Shia iszlámból és különböző filozófiai irányzatokból, mint gnoszticizmus. Egyik fő prófétájuk Shueib, aki nem más, mint Jethro, Mózes apósa. Hát igen, kicsi a világ! A galileai drúzok teljes jogú izraeli állampolgárok, és amiről nevezetesek, az az országhoz való lojalitás. Az 50-es évek közepétől drúz férfiak kötelezően szolgálnak a hadseregben, és gyakran magas posztot töltenek be a rendőrségnél és a politikai életben is.


Miért látogassunk el egy drúz településre?

- a drúzoknak nincsenek hagyományos értelemben vett szent helyeik, de évente bizonyos ünnepnapokon összegyűlnek egy-egy próféta sírjánál. A legismertebb Nebi Shuieb, Jethro próféta sírja, Hittin hegy közelében. A másik jelentősebb Nebi Sabalan, Hurfeish mellett. Általában nagyon vendégszeretően fogadják a látogatókat, és készségesen mutatják meg ezeket a helyeket

- Daliyat al-Karmel a legnépessebb drúz falu, Haifához közel. Főutcája teli van helyi szuvenír boltokkal, nem véletlen hogy a Taglith Birthright csoportok egyik közkedvelt célpontja. A boltok között természetesen megannyi drúz vendéglő is megbújik, kitűnő hagyományos konyhával, knaffe és bakhlava nagyon ajánlott. Amennyiben csak kóborolni szeretnénk a szűk kis utcácskákon, előbb-utóbb belebotlunk Sir Laurance Oliphant procionista felfedező, író, kalandor nyári házába, ahol most egy katonai emlékszoba van berendezve az elesett drúz harcosoknak. A faluban egy kis néprajzi múzeum is található. Telefonos egyeztetés javaslott: 04-8393242

- Peki’in tele van meglepetésekkel. Hagyományok szerint itt található Simon Bar Yochai barlangja, ahol 12 évig bújdosott fiával a rómaiak elől. Rashbi nem véletlenül választotta ezt a helyet: zsidó jelenlét a faluban 2000 év óta megszakítatlan, a Templom lerombolása sem üldözte el őket. A mai napig megtalálható néhány zsidó ház Dávid csillagos dekorációval, egy öreg zsinagóga, és a zsinagóga szintúgy idős őrzője: Margalit Zinati. Margalit a faluban született, ott töltötte egész életét, gyakorlatilag az egyetlen zsidó lakos. Kérésre kinyitja a zsinagógát, vagy körbevezett a múzeummá átalakított egykori szülőházán. Mindenképp nagy élmény találkozni vele, habár sokat segít, ha beszélsz arabul (tulajdonképpen főleg ezt használja) és ha elég magas vagy, hogy segíts neki az eperfa szüretelésében. 050-7713357 telefonszámon érhető el. És persze megint csak, nem hagyhatunk ki egyéb látnivalókat, mint Safta Jamilla szappanboltja, vagy vendéglők, mint Misedet Etz HaTut BeMa’ayan (hosszú név, de a hely eltéveszthetetlen a főtéren az eperfa mellett: 052-8285631), Judur (04-9571827) vagy Al Effendi Hummus a főút mellet (04-9976886)

- Majdnem hogy híresebb Sambusak Ha’Arazim vendéglő Sabalan próféta sírjánál Hurfeishben. Általában hosszú sor áll és vár a frissen sütött ropogós finomságra, birkahússal, csirkével, labanéval megtöltve (077-9964552)


Margalit Zinati epret szüretel

93 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


bottom of page