top of page
Keresés
  • Eva Greenhat

Moskovia Orosz zárda Ein Keremben

A kolostort 1871-ben alapították az oroszok, a mai napig zárdaként szolgál apácák számára. Helyi lakosok adták a Moskovia nevet az intézménynek , holott eredetileg Gorny zárdának nevezték el. Gorny hegyvidéket jelent és ez egyáltalán nem meglepő elnevezés, ha az aranykupolás templomegyüttesre gondolunk a jeruzsálemi hegyoldalba ékelődve.

Akárcsak az Ein Keremben található többi templomnak, ennek a helynek is szoros a kötődése Kereszelő Szent Jánoshoz. A hagyomány úgy tartja, hogy Mária Ein Keremben látogatta meg várandós unokatestvérét, Erzsébetet, aki nem más, mint János édesanyja.

A kolostorhoz a Hadassa kórház felől lehet eljutni, a betonút a kórházhoz tartozó bérházak előtt halad el, és ér egy nagy zöld kapuhoz. A zárdának szigorú nyitvatartási rendje van (10.00-13.00 valamint 15.30-18.00, vasárnap illetve az orthodox keresztény ünnepnapokon nem látogatható), de ha megfelelő időben érsz oda, és a kaput zárva találod, ez ne rettentsen el: csengetésre beengednek.

És ahogy belépsz egy külön világ tárul fel előtted, egy egész kis hegyi falvacska, piros tetős házakkal, gondosan megművelt kertek és teraszok, mandulafákkal, olajfákkal beültetve, sepregető vagy csevegő apácák, érdeklődő turisták, imádkozó zarándokok. A hely számtalan meglepetést tartogat, művészien megmunkált irányjelző táblák, virágoskertek, napon nyújtózkodó macskák.




Persze a hely ékköve továbbra is a hagymakupolás templom, amelyet Erzsébet Federovna, Szergej Alexandronovics Nagyherceg felesége alapított 1905-ben. Az ő története egy külön bejegyzést érdemelne, hogy Viktória királynő unokájából hogyan

vált a nagyherceg feleségévé, elkötelezett orthodox keresztény hivővé, férje megölése után apácává, és végül ő maga is a bolsevikok áldozatává.

A templom munkálatai a bolsevikok hatalomra kerülésével megszakadt, és csak száz évvel később, 2005-ben fejeződött be. A kolostor területén egyébként két másik templom is található, ebből az egyik zárva van a látogatók számára. De ez ne csüggesszen el bennünket, mert a kilátás és táj maga is egy élmény, tavasszal, amikor minden zöld, a mandulafák virágba borulnak, és a Beit Zait gát mögött a feltöltött tavacska vize tükröződik vissza.


Több fényképért és angolnyelvű információért kattints Facebook oldalamra: https://www.facebook.com/pg/eva.greenhat/photos/?tab=album&album_id=701952469990420

30 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page